Türkçe
Bu yazıyı önce Türkçe yazıyorum; çünkü düşüncelerimi en iyi anladığım ve kendimi en açık anlatabildiğim dilde dile getirmek istiyorum. Bu dil sıralaması kötü amaçlı değildir; ulusçu, ırkçı, soya dayalı ya da ayrımcı bir tutum olarak görülmemelidir. Amacım yalnızca konuyu önce kendi dilimde doğru anlatmak, ardından daha geniş katılım için İngilizce karşılığını eklemektir.
Bu yazıyı iyi amaçlı bir soru olarak açıyorum. Amacım Kotlin’i, Kotlin geliştiricilerini, JetBrains’i ya da Kotlin topluluğunu suçlamak değildir.
Öncelikle şunu belirtmek isterim: Kotlin’in güçlü, olgun ve yaygın kullanılan bir yazılım dili olduğunu düşünüyorum. Özellikle Android geliştirme alanında çok önemli bir yeri olduğunu biliyorum. Birçok yönden Java’ya göre daha çağdaş, daha kısa, daha güvenli ve daha rahat kullanılabilir bir dil olarak görüldüğünü de anlıyorum. Bu nedenle sorum Kotlin’in yapılış niteliği ya da kullanım gücüyle ilgili değildir.
Benim sorum adlandırma üzerinedir.
Bildiğim kadarıyla “Kotlin” adı, Saint Petersburg yakınlarındaki Kotlin Adası’ndan gelmektedir. Bu nedenle Kotlin adı gerçek bir yer adıyla bağlantılıdır. Böyle bir adın kullanılması birçok yerde yasa bakımından olanaklı olabilir. Ancak benim için konu yalnızca yasa bakımından uygun olup olmaması değildir. Yazılım adlarının ekinsel çağrışımlar, yer adları, geçmişe ilişkin göndermeler ve topluluk duyarlılığı bakımından da konuşulmaya değer olduğunu düşünüyorum.
Bu kişisel duyarlılık nedeniyle, Kotlin’i güçlü ve yararlı bir dil olarak görmeme karşın şu anda kullanmamayı yeğliyorum. Bu, Kotlin kullanan kişilere karşı bir eleştiri değildir. Kotlin’i geliştirenleri ya da kullananları kötü amaçla suçlamıyorum. Yalnızca kendi yazılım seçme ölçütlerimde adlandırmaya da yer veriyorum.
Benzer bir durumu Java için de düşünüyorum. Java da çok güçlü, yerleşik ve yaygın bir yazılım dili olmasına karşın, adının Java/Cava adasıyla bağlantılı olması nedeniyle onu da kullanmamayı yeğliyorum. Bu tutumum dillerin değerini küçümsemek için değildir. Tersine, bu dillerin güçlü olduğunu kabul ederek, yalnızca adlandırma konusundaki kişisel çekincemi dile getiriyorum.
Bu bağlamda şu soruları sormak istiyorum:
- “Kotlin” adı seçilirken bu adın bir yer adıyla bağlantılı olması üzerinde durulmuş muydu?
- Bu adın ekinsel, tarihsel ya da yer adı çağrışımları bakımından nasıl algılanabileceği daha önce içeride ya da topluluk içinde konuşuldu mu?
- Kotlin’e bağlı gelecekteki araçlar, alt yazılımlar, kitaplıklar ya da yeni çalışmalar için ad verme ilkeleri var mı?
- Gelecekte, olanaklı olduğunda, daha açıklayıcı, yansız ya da işe dönük adların yeğlenmesi topluluk içinde konuşulabilir mi?
- Bu soruyu konuşmak için daha uygun bir yer varsa beni oraya yönlendirebilir misiniz?
Bu yazı Kotlin’in adının hemen değiştirilmesi yönünde bir istek değildir. Böyle bir şeyin büyük, zor ve gerçekçi olmayan bir beklenti olabileceğini anlıyorum. Benim amacım daha çok, yazılım dünyasında ad seçiminin de yapılış kararları kadar bilinçli biçimde ele alınıp alınamayacağını sormaktır.
Konuyu suçlayıcı bir dille değil, daha düşünceli ve kapsayıcı ad verme alışkanlıkları açısından gündeme getirmek istiyorum.
English
I am writing this first in Turkish because I want to express my thoughts first in the language I understand best and can use most clearly. This language order is not intended in bad faith and should not be interpreted as nationalist, racist, ethnic, or discriminatory. My only intention is to explain the topic accurately in my own language first, and then include an English version for broader participation.
I am opening this as a good-faith question. My intention is not to accuse Kotlin, Kotlin developers, JetBrains, or the Kotlin community.
First of all, I would like to clearly state that I consider Kotlin to be a strong, mature, and widely used programming language. I understand that it has an especially important place in Android development. I also understand that in many ways Kotlin is seen as more modern, concise, safe, and pleasant to use than Java. Therefore, my question is not about Kotlin’s technical quality or usefulness.
My question is about naming.
As far as I understand, the name “Kotlin” comes from Kotlin Island near Saint Petersburg. Because of this, the name Kotlin is connected to a real place name. Using such a name may be legally permissible in many places. However, for me, the question is not only whether it is legally allowed. I think software names are also worth discussing from the perspective of cultural associations, place names, historical references, and community sensitivity.
Because of this personal sensitivity, I currently avoid using Kotlin, even though I see it as a strong and useful language. This is not a criticism of people who use Kotlin. I am not accusing the people who develop or use Kotlin of bad intent. I simply include naming as one of the criteria in my own software choices.
I think about Java in a similar way. Java is also a very strong, established, and widely used programming language, but because its name is connected to the island of Java, I personally avoid using it as well. This position is not meant to diminish the value of these languages. On the contrary, I acknowledge their strength while expressing my personal concern about naming.
In this context, I would like to ask the following questions:
- When the name “Kotlin” was chosen, was its connection to a real place name considered?
- Has there ever been an internal or public discussion about how the name may be perceived in terms of cultural, historical, or place-name associations?
- Are there naming guidelines for future Kotlin-related tools, subprojects, libraries, or initiatives?
- Could the community consider using more descriptive, neutral, or function-oriented names for future related projects where possible?
- Is there a better place where this question should be discussed?
This post is not a request to immediately rename Kotlin. I understand that such a change would be large, difficult, and probably unrealistic. My goal is rather to ask whether naming in software can be considered as thoughtfully as technical decisions.
I would like to raise this topic not in an accusatory way, but from the perspective of more thoughtful and inclusive naming practices.